"Има реални сигнали за формиране на правителство. Принципът на ротацията може да се разпростре и във формирането на правителство. Няма пречка да бъде излъчен министър-председател на ротационен принцип, дори министри могат да бъдат излъчени на ротационен принцип".

Това заяви в ефира на bTV преподавателят по Конституционно право проф. Пламен Киров.

За държавния глава Румен Радев от основно значение е да се приеме бюджет, каза проф. Киров. Президентът можело да направи трети и четвърти консултации, но няма нещо драматично променено, за да може държавният глава отново да разговаря с партиите, каза проф. Киров, цитиран от novini.bg. По думите му страната се намира в уникална ситуация - най-голямата партия в парламента да иска от втората такава да представи състав и структура на Министерски съвет.

Може да се постигне и джентълменско споразумение - нетрадиционно е най-голямата партия да се окаже от своя мандат и да подкрепи втората по численост партия, без да влиза в коалиционно управление и без да участва в бъдещото правителство. Такова нещо няма в страните с парламентарно управление, коментира проф. Киров.

Той посочи, че формирането на правителство е едно от най-важните парламентарни решения. Акад. Николай Денков е универсален боец и проф. Пламен Киров не изключва отново да бъде предложен за премиер от ПП/ДБ.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/776592-prof-plamen-kirov-akad-denkov-e-universalen-boec-moje-pak-da-bade-predlojen-za-premier-ot-pp-db

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares