Решихме да освободим сгради, в които има общински и държавни служби, за да ги трансформираме в детски градини. Вече работим по два такива проекта - единият е на ул. "Христо Белчев, а другият - на ул. "Цар Иван Асен II". Това съобщи в студиото на БНТ кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков.

"Сграда, в която имаше пет общински и държавни служби, успяхме да им намерим алтернативни помещения, да ги ремонтираме и да ги настаним. В момента тече проектирането и преустройството в детска градина. На ул. "Цар Иван Асен II", където имаше изоставена държавна сграда - къща със собствен парцел, за която разбрахме, че се мисли дали да не се приватизира и по моя инициатива и със съдействието на областния управител успяхме да организираме чрез решение на Общинския съвет да бъде предоставена на Столична община и там в момента се проектира преустройството", обясни Трайчо Трайков.

По думите му, най-голям е проблемът с недостига на детски градини в големите квартали като "Витоша" и "Лозенец".

"Парадоксът обаче е, че най-много места за нови детски градини има там, където има най-малко нужда, например в "Люлин". Там може да бъдат построени и 10 градини, но няма достатъчно деца за тях", допълни Трайков.

Според него е важно да се промени структурата и правомощията на работещите в Столична община, районните и общинските предприятия, както е важно и да се изясни темата с децентрализацията.

"Искаме така да бъдат поставени нещата, че за по-малко неща да е ясно от началото до край кой отговаря. В момента всеки е въвлечен във всичко, но никой не може да гарантира крайния резултат, освен с цената на страшни мъки и загуба на време", уточни той.

Все още няма решение за това кой ще е кандидатът на ПП, ДБ и "Спаси София" за кмет на столицата, каза още Трайчо Трайков.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/776597-v-raion-sredec-preustroivat-administrativni-sgradi-v-detski-gradini

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares