Поглед към основните параметри на предложения от служебното правителство бюджет. Първо, никакви данъчни промени. След политическия отпор срещу данък свръхпечалба и отпадане на преференциите за част от бизнеса, кабинетът "Донев" пренаписа план-сметката. Но срещу запазването на сегашните данъци се отвори рекордна дупка в хазната от 6,4 процента или 12 милиарда лева.

Минималната заплата остава 780 лева, колкото е от началото на годината. Предвидена е законовата индексация на пенсиите от 1 юли, като минималната ще стане 523 лева. Така изглеждат основните параметри, освен ако депутатите не ги пренапишат, анализират от Нова телевизия.

Икономисти припомниха, че този рекорден дефицит е нарушение на европейските правила. „Няма как да съществува такъв бюджет. Той е в нарушение на всички европейски правила. Той по принцип не трябва да бъде внасян дори по този начин, тъй като това противоречи и на нашите, пък и на другите закони. По закон бюджетът няма как да бъде внасян с такъв дефицит. Бюджетът се внася всъщност, за да може да се улесни парламентът и той да предприеме съответните мерки. Топката е в ръцете на парламента, в ръцете на партиите - най-малкото, ако искаш да управляваш, трябва да докажеш, че можеш, да имаш собствена програма, да покажеш как ще го направиш. Ако не управляваш, носете отговорността на това, което направихте последните две години”, коментира финансовият експерт Любомир Дацов.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/775537-lubomir-dacov-po-zakon-budjetat-nama-kak-da-bade-vnasan-s-takav-deficit-v-narushenie-e-na-vsichki-evropeiski-pravila

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares