„Единственият възможен вариант за съставяне на правителство е между двете враждуващи коалиции (ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ). Има и други варианти, с изключение на „Възраждане”. ГЕРБ има всички основания да търси подкрепа на останалите партии. Има и вариант за съставяне на правителство на малцинството. Има втвърдяване на тона на двете водещи коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ”.

Това заяви политологът Милен Любенов в предаването „Офанзива” на NOVA NEWS. Той предполага, че разговорите с ГЕРБ са били опипване на почвата за избирателите на ПП-ДБ.

Не са необходими 121 гласа за избор на редовно правителство. Това може да стане и с гласовете на половината от присъстващите в пленарна зала, обясни политологът.

Според него целта на ГЕРБ е очевидна. „Те ще продължат да настояват за общо управление с ПП и ДБ, защото това означава реабилитация за ГЕРБ и за нейния лидер. Това е първата част от стратегията им”, смята политологът.

Според него и ПП и ДБ биха загубили идентичност, ако видим сближаване с позицията на ГЕРБ-СДС. „Една такава коалиция, независимо под каква форма ще се случи, би довела до сериозен отлив на гласоподаватели от ПП-ДБ на предстоящите местни избори”.

„До местните избори това обединение (ПП-ДБ) ще бъде консолидирано и на вота през есента ще се яви един от тях”, каза Любенов.

„Не виждам каква е разликата между първия и втория мандат. След като ПП и ДБ са заявили, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ. Експертно правителство би било оправдание на ПП и ДБ пред техните избиратели”, обясни политологът Милен Любенов и допълни, че ако има редовен кабинет, по-лесно ще се работи по бюджета.

Той изтъкна, че след като ГЕРБ за трети път печелят избори и не могат да съставят правителство, на ръководството на партията ще стане ясно, че той, Борисов, е препъни-камъка за съставяне на редовен кабинет.

От нови избори след 2 месеца ще спечелят антисистемните партии, допълни Любенов и поясни, че не изключва електорална ерозия за ПП.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/775577-milen-lubenov-edinstveniat-vazmojen-variant-za-pravitelstvo-e-mejdu-dvete-vrajduvashti-koalicii

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares