От една страна, има протест на зърнопроизводителите, които реално се оплакват от нелоялна конкуренция чрез вноса на продукция от Украйна. От друга страна, имаме постоянен диалог с ЕК, както и с няколко други погранични държави, където проблемите са най-сериозни. От Брюксел са разбрали, че проблем има и заедно ще се намери общоевропейско решение - така министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов коментира решението за забрана на вноса на украинско зърно и някои стоки у нас в интервю за предаването "Говори сега" по БНТ

Предложени са някои варианти, преговаря се още върху тях и амбицията е във вторник да бъде взето трайно решение на срещата на министрите на земеделието от ЕС, уточни Стоянов и допълни:

"Фокусът е наистина върху решение, което да помогне и да реши проблема. Транзитът е важен за приграничните държави, защото в солидарността си с Украйна идеята беше това да са коридори на солидарността, т.е. Украйна да може да изнася продукцията, което е много важно за нея и за нейната икономика, но от друга страна, тази продукция остана в 4-5 пригранични държави, а не отиде към останалите. В момента държави от ЕС внасят същите стоки от Южна Америка, а тука пазара е засипан със стока".

Логистиката не сработи добре, както и идеята на тези коридори и затова ще се работи върху това по-добре да функционират транзитно, а не само стоките да остават в приграничните райони, така че те да отидат в държавите, които наистина имат нужда от тях, поясни министърът.

Според него, въвеждането на мито е една от възможностите за решаване на проблема, ако се реши на европейско ниво и се разреши на тези държави за конкретни продукти. А повечето от тези стоки обаче са борсови и цената в крайна сметка е борсова. Украинските производители не спазват същите европейски изисквания.

"Ако се вземе във вторник общоевропейско решение на въпроса, категорично изискването на такова решение ще бъде всяка от държавите да снеме всяка от забраните, които едностранно е въвела. Дори тази забрана у нас да не започне да работи, ще изиграе своята роля като част от преговорите с ЕК", обясни Никола Стоянов.

На въпрос дали България ще се откаже от забраната, ако във вторник не се стигне до общоевропейско решение, министърът беше категоричен, че няма да се откажем и ще продължим да я въвеждаме. По думите му, проблемът е сериозен и страдат българските земеделски производители. През последните месеци правителството полага огромни усилия да се намалят цените на хранителните стоки и все пак този внос влияе на това. Никола Стоянов е оптимист, че другата седмица ще има решение на проблема от ЕК.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/775596-nikola-stoanov-vavejdaneto-na-mito-e-edna-ot-vazmojnostite-za-reshavane-na-problema-s-ukrainskite-stoki

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares