На 12 април, Коалиция „Заедно срещу насилието“ публикува своя позиция, в която категорично заяви подкрепата си за превенция и борба с домашното насилие, съобщи БНР. Необходими са спешни промени в действащия Закон за защита от домашно насилие се казва в част от текста. Под тази позиция са се подписали 22 граждански организации от неправителствения сектор, една от които е фондация ПУЛС.

Юлия Андонова от фондацията обясни, че е абсолютно необходимо в страната да има работещи структури, които да се занимават с превенция на насилие, подкрепа за пострадалите и ефективни наказания за извършителите на домашно насилие. Тя обясни, че НПО-тата в сферата на домашното насилие от години апелират за поправки в закона.

„Законът се нуждае от това да бъде осъвременен, да предоставя по-добри възможности за закрила и за сътрудничество между институциите в такъв тип случаи на хора, които са пострадали от различни форми на домашно насилие. Законът не работи добре“, каза Андонова.

Промените в Закона са само първата стъпка, за да може пострадалите от различни форми на насилие в страната да имат достъп до услуги за подкрепа, правна защита и защита от полицията, добави Юлия Андонова.

По думите ѝ, трябва гражданските организации да работят заедно с отговорните институции и да си сътрудничат.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/774968-npo-neobhodimi-sa-speshni-promeni-v-deistvashtia-zakon-za-zashtita-ot-domashno-nasilie

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares