"ГЕРБ продължават напористо да ухажват ПП и ДБ. Новата коалиция се е превърнала в странен обект на желанията. Най-точно го каза ген. Атанас Атанасов - "Борисов иска да използва новата коалиция като пералня за себе си".

Тази прогноза направи пред БНР доц. Иво Инджов, преподавател по политически комуникации във Великотърновския университет.

И допълни, че няма нищо лошо в това да има взаимодействие в парламента, който, колкото и да му е писано да изкара, ще бъде на принципа на ситуационните и плаващи мнозинства:

"Държавно отговорният подход изисква партията победител да направи опит да състави правителство, без да рекетира друга политическа сила. Най-добре за българската демокрация е да имаме управление и една бойка, но конструктивна опозиция, за да се възроди духът на парламентаризма. Ако двете политически сили влязат в коалиция или подкрепят експертно правителство, какво ще се получи? Опозицията ще е слаба. И при такава ситуация "Възраждане" ще се възползва да пакетира и двете политически сили в едно".

Инджов подчерта още, че все по-вероятен става вариантът - правителство на малцинството на ПП - ДБ, подкрепено от ГЕРБ.

"Ако тази подкрепа е обвързана с договорка и условия, тогава ПП и ДБ може да забравят за добро представяне на предстоящите местни избори и за интегритет в политическото си поведение. Ходят по тънък лед, разбирам компромисите, които правят. ГЕРБ също правят компромиси, но някъде трябва да бъде сложена чертата на компромисите. Чакат ни интересни времена".

 

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/775000-ivo-indjov-vse-po-veroatno-stava-da-imame-pravitelstvo-na-malcinstvoto-na-pp-db-podkrepeno-ot-gerb

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares