Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор Иван Гешев да поиска от Народното събрание да снеме имунитета на депутата от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" Радостин Василев, припомни новината от днес БНТ. Според обвинението са събрани доказателства, че на 13 юни 2022 г. Василев е направил опит да принуди народния представител от 47-ото Народно събрание Христинка Иванова да напусне парламентарната група на "Има такъв народ".

Радостин Василев определи акта на прокуратурата като опит за сплашване.

Случай със запис на телефонен разговор между Радостин Василев и депутата Христина Иванова разглежда прокуратурата. Той беше разпространен през юни миналата година, след като Слави Трифонов оттегли министрите си от кабинета "Петков". В знак на несъгласие парламентарната група на ИТН напуснаха депутати, начело с Радостин Василев. Записът беше пуснат от Тошко Йорданов като пример, че Василев - тогава министър на спорта, се опитва да отцепи още депутати в опит да осигури подкрепа за правителството на Кирил Петков.

Ето записа от 13.06.2022г.:

- Слушай ме, Христинче, ще стане много голям ... слушай ме, аз не съм предател, правя го за твое добро. Не ме предавай и ти. Никой, който ти обещава, само аз съм ти обещал.

-Никой нищо не ми е обещавал и на никой нищо не съм взимала, и ти много добре го знаеш. Аз мога да си отида и на село, както се казва, изобщо не ми е проблем.

- Никакво село, идвам да те взема от вас.

- Не, не, не.

- Защо?

- Няма да отида никъде.

- Тогава си подай молбата, че напускаш Народното събрание, щото аз ще ти пратя хора и ще ти направят молбата, както пише по книгите.

- Къде трябва да я подам тази молба?

- Ще ти кажа къде да я подадеш.

Днес Радостин Василев определи акцията на прокуратурата като опит да бъде политически сплашен. Според него, защото е най-яркият защитник на разследването на главния прокурор.

"Искам да сте сигурни, че аз нямам никакви притеснения. Това е някаква стъкмистика в момента на прокуратурата. Опитите са да бъда сплашен или да бъде ударена ПП. Това няма да се случи. Истината е, че Иван Гешев е изключително зависим от задкулисието и част от мафията. Моята дейност като министър и народен представител, а и в момента отговарям за механизма за разследване на главния прокурор ги изкарва извън равновесие. Нищо няма да стане от това нещо. Това са в момента политически опити да бъда натискан и прокурора се превърна в политик", каза Василев.

Радостин Василев заяви, че ако официалното искане на главния прокурор стигне до Народното събрание, ще се откаже сам от имунитета си.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/774995-vijte-zashto-prokuraturata-shte-iska-imuniteta-na-radostin-vasilev

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares