Ако цените на едро тръгнат нагоре, България е готова да разреши отново вноса от Украйна. Това коментира министърът на икономиката Никола Стоянов пред NOVA. „Разчитаме българските земеделски стопани и производители да разберат, че го правим за тях и разчитаме на тяхната лоялност да не използват момента за спекула”, допълни той.

Стоянов обясни, че миналото лято България е направила „огромна грешка”, като е спряла износа на зърно и така сме загубили традиционни пазари.

Стоянов беше категоричен, че служебното правителство продължава битката си за овладяване и намаляване на цените. „Очакваме спад”, добави министърът. Той отчете, че при отделни видове храни има спад на цените - за пример посочи млечните. Министърът обяви, че диалогът с хранителните вериги продължава. На среща, за да бъдат обсъдени мерките на правителството и проблемите в сектора, ще бъдат поканени всички търговци с оборот над 30 млн. лева. Той коментира още, че за повишаването на цените до есента е имало обективни фактори. Някой по веригата обаче се е опитал да спечели много повече и така се е стигнало до драстични случаи. „Транспортът пада седми месец подред, инфлацията - генерално”, отчете Стоянов.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/774748-nikola-stoanov-razkri-koga-balgaria-bi-razreshila-vnosa-ot-ukraina

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares