Популисткото харчене задвижва бомбата в държавните финанси. Това каза икономистът Кузман Илиев в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" във връзка със състоянието на държавните финанси след като данните за първото тримесечие показват влошаване на държавното салдо с 1 млрд. лева спрямо миналата година.

"Механизмът е щедрото популистко харчене.

Той е много прост и е вследствие на политическо решение. Всеки път когато ние нямаме ясна политическа власт, разходите се раздуват през закони, които трябва да бъдат променени, за да се спре тази тенденция. В огромната си част това са социални разходи и заплати във ведомствата. Положението нямаше да е толкова неприятно, ако в рамките на икономическия цикъл ние бяхме в частта, в която икономиката расте", каза той.

Според експертът икономиката на страната ни навлиза в етап на забавяне. Това ще доведе след себе си до намаляване на приходите в бюджета.

"За съжаление, ние влизаме в частта, в която икономиката започва да се забавя, да заглъхва икономическият растеж, дори с тенденция да спада. Това означава, че приходите в хазната в един момент ще започнат силно да намаляват. Ще се забави темпът, с който те нарастват спрямо нарастването на тези разходи, които никой не може пипа или поне не лесно, тъй като те са социални", обясни Илиев.

Той е категоричен, че за да бъде преодолян ефектът от икономическата криза, трябва да бъдат направени промени в законодателството, а бизнесът трябва да има подходяща среда, в която да се развива.

"Трябва да бъдат променени закони, за да се отмени последствието на тези политики, както ги наричат всички. Когато средата е такава, решенията, които могат да се вземат, са панически. Такова паническо решение видяхме в това да се предложи данък върху т.нар. "свръхпечалби" върху всички бизнеси. В условия на предстояща икономическа криза това е абсолютно самоубийство. Предприемачите в момента имат нужда наистина да усещат подкрепата на държавата. А тя се изразява в нещо просто: не да бъдат заливани със субсидии, а по-скоро да им създаде среда, в която те могат да прогнозират, че данъците няма да се вдигат, че няма да се вдигат осигуровките и че инфлацията няма да бъде толкова висока", заяви той.

Според експерта инфлацията не е само принесена отвън, а е резултат от взетите дългове и от социалните разходи на правителството.

"Инфлацията освен външна е и следствие на това, че се взима дълг и се помпа през социалните плащания от правителството", обясни икономистът.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/774765-kuzman-iliev-ikonomikata-na-stranata-ni-navliza-v-etap-na-zabavane-tova-shte-dovede-do-namalavane-na-prihodite-v-budjeta

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares