"Да се прави коалиция с хоризонт няколко месеца е несериозно", заяви пред БНР Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, социален и външен министър, както и бивш евродепутат, сега директор на Европейската агенция за подобряване на условията за живот и труд.

Той вижда проблем в начина, по който в момента се водят преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

"Изреждането на купчина закони, които ще се приемат, показва пренебрежение към законодателната дейност. Един закон не е ценен само с това, че се приема, а че се прилага. Хората ги интересува какво ще се случи, а не какво ще пише в "Държавен вестник". Трябва да има политически ангажимент за прилагане."

"Публиката седи, гледа с интерес, не вижда съдържание. Един списък със закони не е съдържание, а лоша практика", подчерта Калфин.

"Приемането на закони, за да ни приемат в Шенген или да ползваме някакви пари от ЕС – няма кого да излъжем с това нещо. Това е за вътрешната публика. В момента се опитват да излязат от тези твърди позиции – започнаха да си говорят, само че го правят по един неособено прозрачен начин."

Относно бюджета Калфин посочи, че "на правителството му трябва бюджет" и "естествено, че нов кабинет ще го направи".

"Ако се създаде работеща коалиция, тя ще има собствения си почерк върху законопроектите. Служебният кабинет няма как да носи отговорност за каквото и да било."

По темата с изтеклите отдавна мандати на редица държавни органи Ивайло Калфин коментира, че би се притеснил, "ако се събере сега един парламент да напълни всички тези постове и да се разпусне", което определи като реалистичен вариант, но "изключително лоша практика".

Най-вероятният вариант е сега преговарящите да направят правителство, няма значение чий мандат ще се използва, смята бившият вицепремиер.

Винаги, когато първите две партии в парламента направят правителство, питаме кой ще бъде опозиция, изтъкна още той.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/774391-kalfin-da-se-pravi-koalicia-s-horizont-nakolko-meseca-e-neseriozno

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares