Производството се възстановява, но още не е стигнало нивото преди кризата, строителството със спад

Хората се отърсват постепенно от предпазливостта при харченето и започват да купуват и стоки, които не са от първа необходимост, като дрехи и обувки. Това показват данните на НСИ от началото на тази година. Според тях оборотът през януари при продажбите на текстил и кожени изделия се е увеличил чувствително - с 37% спрямо декември.

Продажбите в търговията на дребно като цяло са нараснали, но се движат нагоре с бавни темпове - спрямо декември миналата година с 1,8 на сто.

По-съществен ръст след дрехите и обувките има при търговията с фармацевтични и медицински стоки, както и козметика - 5,8%, както и с битова техника, мебели и други стоки за бита - 3,8%.

При потреблението на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия увеличението е доста по-слабо - с 1%. Покупките на компютри и телефони също леко се покачват - с 0,7% Ръстът е малък, но през декември е имало спад.

През януари онлайн пазаруването рязко намалява. Спрямо предходния месец търговията чрез поръчки по пощата, телефон или интернет спада с 15,4%. Отлив от този вид пазаруване е имало и през декември, когато то е намаляло с 11,4%.

Годишните данни показват, че потреблението още не може да се възстанови до нивата от преди кризата, предизвикана от пандемията. Като цяло оборотите в търговията на дребно през януари са с 3,9% по-ниски от тези преди година. Но има наваксване в изоставането, тъй като през декември разликата на годишна база беше 11%.

Спрямо миналия януари сега най-много изостава търговията с дрехи и обувки - спадът е от 27,3%. Следват продажбите на автомобилни горива (-21,8%) и на медицински изделия (-8,7%). Значителен ръст има обаче при покупките на мебели и стоки за дома - с 6,1 на сто. Това се дължи на работата от вкъщи и предприетите ремонти за превръщането на жилището в по-удобно и функционално пространство. При храните и напитките има ръст в продажбите от 2,7%. Но най-голямото увеличение на годишна база е при онлайн поръчките, които са се вдигнали с 23,5 на сто.

Производството през януари също леко нараства спрямо декември - с 0,8%. Това се дължи основно на ръста при компютърната и комуникационната техника и електронните продукти (19,6%). Добър ръст имат и произведените алтернативни на автомобилите превозни средства, които се качват с 18,5%. Преработващата промишленост се е вдигнала с 2,1%, а производството и разпределението на ток, парно и газ - с 1,2%. Добивната обаче спада с 13,1 на сто. Съществено намаление е регистрирано при производството на тютюневи изделия - с 20,3%. На годишна база производството изостава с 3,4%.

Строителството има намаление на месечна база с 1,3%, а на годишна е с 6,4 на сто. За година вдигането на нови сгради отчита спад от 11%, но инженерното строителство, където са пътища и друга инфраструктура, се е повишило с 0,5 на сто. http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares