„Фокусът на предстоящия 11-ти пакет санкции срещу Русия е върху атомната енергетиката. Мерките са в по-широк спектър като противодействие и са за ограничаване перспективата за развитие на руската енергийна политика”. Това заяви журналистът Валерий Тодоров в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

„Европа е основният потребител на руските продукти на ядрената енергетика.

Опит, в който се затварят всички възможности пред руската икономика да си сътрудничи с ЕС”, поясни журналистът Николай Кръстев.

В коментар на цитат от изказването на президента Румен Радев, с което се иска дерогация от евентуални евросанкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика, Кръстев каза, че България вече започва да се договаря за замяна на руското ядрено гориво.

„Дори търговските партньори на Русия не искат да споделят с нея своите технологични възможности, поради санкции за ограничаване на техните продукти в европейския и американския пазар”, допълни Кръстев.

Тодоров припомни, че въпросът не е само за руското ядрено гориво, а и за техниката, която работи с това ядрено гориво дали може да се адаптира. Утилизирането на ядрените отпадъци е друг въпрос. В дългосрочен план страната, която доставя ядреното гориво, трябва да иззема отработеното. „Вероятно мерките ще бъдат по-строги, за да не могат да се правят изключения”, каза той.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/773847-jurnalisti-predstoashtiat-11-ti-paket-sankcii-shte-lishi-ruskata-ikonomika-ot-satrudnichestvo-s-es

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares