"Виждаме солидно връщане към ритуалността и визуалността на тези празници. Храмове, ритуали. Но вътрешната ми вяра е, че не това е нещото, което трябва да ни събира в този най-християнски от всички празници. Не показността. А вътрешно смирение, вникване в същността на празника".

Това каза пред БНР писателят Захари Карабашлиев.

И припомни, че Исус ни учи на свобода и обична любов, безусловна:

"При него няма ритуали, формално изпълнение... Важно е да видим какво е Библията. По-непосредствено да търсим истината за самите себе си".

Писателят посочи, че това, което виждаме в учението на Исус е, че най-голям потенциал за промяна има там, където има най-много зло:

"Есенцията на учението е - когато те ударят, обърни и другата буза. Това е свързано с промяната към по-добро. Оплакваме се от времената, в които живеем, но ние сме едни разглезени съвременни хора. Времената, в които живее Исус, са времена на насилие, болести, ранна смърт, бедност. И в едно такова време Той идва и започва да говори за любов. Във времената на око за око и зъб за зъб идва Исус и казва - обичай ближния си, ако те ударят, обичай".

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/773861-zahari-karabashliev-oplakvame-se-ot-vremenata-v-koito-jiveem-no-nie-sme-edni-razglezeni-savremenni-hora

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares