Мобилни екипи започват имунизация срещу ковид в област Пловдив

От днес започва ваксинирането на гражданите, регистрирали се за имунизация срещу ковид през електронната система his.bg. Столичната регионална здравна инспекция /СРЗИ/ съобщи, че ваксинирането ще бъде само с ваксина на производителя „АстраЗенека“. От СРЗИ призовават гражданите да спазват регистрирания час за посещение, за да няма струпване на хора пред кабинетите.

Българите, които се записаха за ваксина между 11 и 31 март, са близо 70 000 души. Хората над 50 г. са около 56,5%, между 50-59 г. - близо 12 000 души, от 60-69 г. – близо 15 000, а между 70-79 г. - 10 000.

Над 30 000 души са се записали в електронния портал за ваксина на територията на РЗИ-София, 10 000 - в РЗИ-Пловдив, в РЗИ-Варна, РЗИ-Бургас и Софийска област – приблизително по 7000, а в РЗИ-Плевен и РЗИ-Стара Загора – по около 3000.

Няма лечебни заведения, които да се фаворизират и на които да се доставят определени ваксини за сметка на други. Всеки център или ваксинационен пункт от системата, е заявил капацитета си, за да осигури ваксинационния процес. Разпределението на ваксините е на база на заявилите желание от страна на хората. Спрямо това се разпределят количествата ваксини. Семейните лекари също ще получават ваксини.

В Пловдив и областта се очаква днес да започнат работа два мобилни екипа за имунизация срещу ковид. От РЗИ са осигурили ваксини на „AstraZeneca“.

Мобилните екипи ще са най-вече в помощ на възрастните и трудноподвижни хора. За да бъдат вписани в графиците, те трябва да се обадят в общината, уточнява д-р Калин Калинов от дирекция „Здравеопазване“.

Мобилните екипи ще се посещават и отдалечени населени места, тъй като живеещите там изпитват затруднения да стигнат до имунизационни кабинети. http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares