Изкуственият интелект може да повлияе на работните места на 300 млн. души по целия свят, сочи скорошно проучване.

Според експерта по киберсигурност Любомир Тулев човечеството отива все повече и повече към автоматизация на процесите. "В 80% от професиите 10% от работата им може да се оптимизира чрез механизация.

Така ще се намали човешкото участие. Изкуственият интелект може да бъде опасен. Това е така защото чатботове вече започнаха да говорят помежду си на непознат за хората език. Чатботът на Google Bird и Chat-GPT си разговаряха на собствен език. Ако тази комуникация се разшири, какво ще правим? Те имат дефинирани контроли, но може да изскочат от рамката", коментира той пред Нова тв.

По думите му при запитване Chat-GPT е отговорил, че може да замести около 20 професии. "Една от тях е на туристически агент - може да дава предложения за различни дестинации, както и преводачи, копирайтъри и редактори. Освен това професии в сферата на обслужване, счетоводство и маркетинг", каза Тулев.

От своя страна Мария Стоева, мениджър продажби и бизнес развитие в агенция за подбор на кадри, смята, че изкуственият интелект може да бъде налаган все повече заради оптимизация на разходите в замяна на по-висока ефективност. "С безплатни и достъпни платформи вече можем да използваме за досадните и времеемки задачи. Чатботът може да ни припомни как да свърши нещо по-лесно", коментира тя.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/773285-izkustveniat-intelekt-moje-da-povliae-na-rabotnite-mesta-na-300-mln-dushi

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares