Ден преди почивните дни депутатите не успяха и от втори опит да изберат председател на 49-ото Народно събрания. В крайна сметка доайенът на парламента Вежди Рашидов разпусна депутатите във ваканция до другата сряда, съобщават от Dariknews.bg.

На първото си заседание в сряда те също не успяха да изберат кой да оглави парламента.

Днес партиите не предложиха други номинации за председател на парламента.

"Ако няма други номинации, ще продължим заседанието в сряда от 10:00 ч. При тази патова ситуация не виждам какво друго да направим. Тъкмо ще имаме повече време за размисъл", посочи Рашидов. Той също така адресира съпредседателя на Кирил Петков и го поздрави, като заяви, че е направил "хубаво изявление, но не е вярно, че предишният парламент не е свършил никаква работа - приети са 53 закона", посочи той. Вчера за кандидатурата на Росен Желязков от ГЕРБ гласуваха 231 депутати, като 79 бяха „за“, 8 – „против“, а 144 се въздържаха. Желязков получи и подкрепата на депутатите от ИТН. За Петър Петров от „Възраждане“ гласуваха едва 37 души „за“, 88 - „против“, а 39 се въздържаха. От „Продължаваме промяната“, пък, предложиха ротация на председателското място между тях и ГЕРБ. След неуспешния първи опит за избор на председател на Народното събрание, депутатите излязоха в 30-минутна почивка, по време на която беше свикан председателски съвет, но без резултат.

Междувременно вчера стана ясно, че проект на решение за отмяна на великденската ваканция на Народното събрание (НС) за 2023 г. е внесен в деловодството на НС от представители на всички парламентарни групи без тази на "Възраждане".

Под предложението стоят имената на Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, Николай Денков от "Продължаваме промяната - Демократична България", Йордан Цонев от ДПС, Корнелия Нинова от "БСП за България" и Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

Според парламентарния правилник Народното събрание е във ваканция 10 дни по великденските празници от Велики петък включително. Ако проекторешението за отмяна на ваканцията бъде прието, неработни за депутатите ще бъдат само четирите официални почивни дни по Великден.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/772898-rashidov-razpusna-deputatite-prodaljavat-s-opitite-da-izberat-predsedatel-na-ns-sled-praznicite

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares