Утре в 10 часа продължава днешното парламентарно заседание. След неуспешен опит за избор на председател на НС, започнаха разговорите, на които направихме предложение да се използва практиката от Европейския парламент с ротационен председател, каза в "Още от деня" съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев и допълни, че това предложение не е отхвърлено.

Обясни, че не е противоконституционно, тъй като това е механизъм, при който първият председател си подава оставката и се избира друг председател на парламента.

Василев подчерта, че за "Продължаваме промяната" не е вариант Вежди Рашидов да остане председател на 49-ия парламент. Предложението на ПП за председател на парламента е Никола Минчев, ако бъде приета идеята за ротационен принцип.

Василев отбеляза, че разговорите продължават и ако има по-добър вариант, нека бъде избран той.

Асен Василев заяви, че от "Продължаваме промяната" предвиждат 4 месеца живот на този парламент, тъй като президентът заяви, че служебното правителство ще внесе бюджет. Една бюджетна процедура отнема поне 4 парламентарни седмици, ако няма различни виждания по бюджета.

"Това означава внасяне на бюджета в края на април и означава, че парламентът ще работи до средата на юни."

Подчерта също, че ще е необходимо време, ако има воля за излизане от парламентарната криза.

"В момента трябва да се стикова законодателна програма - какви закони да бъдат разгледани, в какъв ред, така че да няма хаос в парламентарната дейност, да има някакво съгласие кои са важните закони по Плана за възстановяване, еврозоната, Шенген, съдебната реформа - всичко това трябва да се случи, за да може държавата да тръгне напред."

Относно проведените разговори с ГЕРБ-СДС, Асен Василев беше категоричен, че тонът им не е бил остър и в опит да се намери решение за председател на парламента.

"Това, до което стигнахме като извод е, че трябва да има ясна законодателна програма и разбиране какви са законите, в какъв ред, в какви срокове да бъдат приети и че докато няма ясна законодателна програма, ще бъде трудно да се излезе от тупика, в който сме с избор на председател и фокусът в утрешния ден и в следващите дни ще бъде да се видят нашите законодателните приоритети, техните законодателни приоритети, другите законодателни приоритети и да се направи ясна законодателна програма."

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/772740-asen-vasilev-predvijdame-4-meseca-jivot-na-tozi-parlament

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares