Министерството на вътрешните работи отказва да отговори дали е получило информация от Русия за издирването на българския журналист Христо Грозев. "Сега" няколко пъти изпрати въпроси до пресцентъра на силовото ведомство, но оттам не беше получен отговор.

В края на 2022 г. руското МВР обяви Грозев за федерално издирване.

Тогава по данни на източници на руските медии той е издирван по криминално дело за разпространяване на "фейкове" за руската армия. По този повод българското МВнР извика руската посланичка Елеонора Митрофанова, която заяви, че не знае защо Грозев е издирван, но руските служби "няма да го търсят по целия свят". Тогава тя посъветва българското МВР да пита руското защо Грозев е издирван. Единствено адвокатът на журналиста получи писмо от Следствения комитет в Русия, че срещу него не се води разследване по наказателно дело.

През юли руските спецслужби съобщиха за опит на украинското разузнаване да отвлече руски самолети. Грозев бе посочен като съучастник. Грозев заяви, че не е участвал в операцията, а Bellingcat е снимал филм как руските и украинските служби се опитват да се заблуждават една друга.

Вътрешният министър Иван Демерджиев обяви през януари, че МВР ежедневно прави справка дали журналистът Христо Грозев е обявен за международно издирване. Той обясни, че официално Грозев не е обявен за издирване от Интерпол, а за да бъде направено това, Руската федерация трябва да посочи конкретни мотиви за това.

Bellingcat е международен разследващ проект. Екипът на Грозев разследваше кой е свалил пътническия полет MH-17 над Донбас, направи сериозни разкрития и за отравянето на политика Алексей Навални. Филмът за руския опозиционер, зад който стои и Грозев, получи Оскар за най-добър документален филм. Организацията Bellingcat бе обявена за чуждестранен агент през лятото, а дейността ѝ - за нежелана в Руската федерация.

Последно Христо Грозев съобщи в интервю, че разследва пазара за поръчкови убийства на Кремъл, които включват и опити за покушение срещу него. Той не конкретизира колко опита е имало досега. В края на февруари стана известно, че Австрия го е предупредила, че се готви атентат срещу него от местна криминална групировка и че има арестувани.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/772417-mvr-krie-ima-li-otgovor-ot-rusia-za-hristo-grozev

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares