Приемане на бюджет за отбрана и решения за модернизация на армията стоят пред новия парламент, припомня БНР.

На четвъртия месец от започналата вече 2023 г. очакванията за военния бюджет е да той да се повиши, след като се сложи край на практиката да се работи с една дванадесета от парите за 2022 г.

Очаква се той да достигне поне 2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) още тази година.

НАТО и войната в Украйна наложиха препоръките военното харчене в страните членки да е минимум 2 процента от БВП. Към момента бюджетът е 2,6 млрд. лева или 1,62% от БВП. А финансовото министерство предлага за 2023 г. той да е 1,85 на сто от БВП.

Друго предизвикателство за депутатите ще е програмата за модернизация.

Дни преди да се разпусне, предишният парламент задължи Министерството на отбраната да подготви нова програма за модернизация на армията. Записаха и специфични критерии - проектите над 100 млн. лв. да бъдат описани разделно, по-малките да са обединени по пакети способности, проектите да включват всички разходи.

Програмата ще бъде гледана от депутатите на фона на очакванията за нови машини за пехотата, 3D радари, зенитно-ракетни комплекси по натовски стандарт.

Пред депутатите стои нуждата от законодателни промени за финансирането на отбраната. Военноинвалидите също призоваха за промени, с които да се осигури по-достоен живот.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/772436-voenni-zadachi-pred-ns

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares