Българското общество очаква активна законодателна дейност от страна на 49-ото Народно събрание, която да гарантира както предвидените за страната ни средства по Плана за възстановяване и устойчивост, така и присъединяването на България към Шенген още тази година. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с члена на Европейската сметна палата Илиана Иванова, цитиран от Нова телевизия.

Държавният глава подчерта, че необходимите проектозакони вече са изработени от служебното правителство, което очаква подкрепа от страна на парламента за тяхното приемане.

Чрез одитната си дейност Европейската сметна палата оценява ефективността и законосъобразността на действията на ЕС, с цел да допринесе за тяхната отчетност и прозрачност. По време на разговора бяха обсъдени констатациите от Годишния доклад на Европейската сметна палата, както и работата на страната ни със средствата от европейските фондове.

През последните години България се утвърждава като надежден и коректен партньор на Европейската сметна палата и в последния доклад на органа е дадена като пример за добро сътрудничество между одитните и управляващите органи в кохезионната политика, стана ясно в рамките на срещата. Обвързването на кохезионната политика с върховенството на правото обаче изисква конкретни действия от България за наваксване на неприетото в предходния парламент законодателство, което забавя и усвояването на средствата по ПВУ, бе общата позиция по време на разговора.

Все повече страни от ЕС предприемат действия за предоговаряне на своите Планове за възстановяване и устойчивост, за да оптимизират или променят заложените в тях проекти, за да ги осъществят в реалистични срокове и за да постигнат по-бързи резултати, стана ясно по време на срещата. Държавният глава подчерта, че гарантирането на устойчиво бъдеще на българската енергетика е приоритет и следва внимателно да бъдат обмислени сроковете, необходими за изграждането на нови енергийни мощности.

Затова при всяко потенциално затваряне на топлоелектрически централи, за което някои от последните български правителства са поемали ангажименти, следва предварително да бъде осигурена реалистична екологична алтернатива за производство на електроенергия, както и да бъде обезпечена социалната стабилност в прехода към изграждане на зелена икономика.

По време на срещата президентът открои и усилията на служебното правителство за повишаване на информираността на малките и средни предприятия и улесняване на техния достъп до средствата от европейските фондове. В резултат на тези действия се отчита и съществен ръст в заявленията за достъп до европейско финансиране по различни европейски програми. Радев отбеляза и предприетите действия за създаване на индустриална зона край Доброславци, към която вече има заявен интерес от стратегически инвеститор в сектора на автомобилостроенето.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/772288-rumen-radev-49-oto-narodno-sabranie-trabva-da-garantira-priemaneto-ni-v-shengen-i-sredstvata-po-pvu

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares