"В момента в България няма политическа партия с легитимност да управлява сама. С 500-600 хиляди избиратели можеш само да бъдеш част от някаква по-широка или по-обемна коалиция. С подкрепа от толкова малко избиратели нито първите, нито вторите имат възможността да успокоят обществото. Партиите са създадени, за да управляват и не могат да ни казват, че сега няма да участват, защото това означава тежки резултати на следващите избори".

Това каза пред БНР историкът проф. Милко Палангурски, изследовател на парламентаризма и преподавател във ВТУ.

"В историята ни има много примери как винаги са смятали за напълно нормално да се коалират за формиране на парламентарно мнозинство. Винаги са се старали да има някакво парламентарно мнозинство, което да осигурява спокойствие на държавата. Не може да функционира демокрацията по друг начин, още повече, ако на изборите не си получил достатъчно легитимност. ... Няма нищо по-логично от това да имаш управление, което да осигури прословутите 121 депутати. В цялото време на действие на Търновската конституция, а и във времето след комунистическия режим много по-рядко са управлявали некоалиционни правителства", коментира той.

Проф. Милко Палангурски припомни, че преди да започне руската агресия в Украйна имаше изказано искане от Москва НАТО да се върне в рамките си от преди 1997 г., т.е. България и Румъния да излязат от Алианса:

"Да сте чули български политици да са реагирали на това? Да сте чули Русия да е сваляла това свое намерение от външнополитическия си дневен ред? Не!. Ние гледаме пред нас една война, в която България е посочена като жертва, която трябва да напусне съюзите, в които членува. И нашите политици, в отговор на това, правят шести пореден избор. Или са част от т.нар. пета колона, или не знаят какво е четене с разбиране, което е най-страшното нещо в политиката. Документите на дипломатите, особено на великите сили, трябва да се четат внимателно, там е казано всичко".

Спуска се нова "желязна завеса" и проблемът е къде ще бъдем ние, подчерта историкът и коментира:

"Който смята, че това е преувеличение, играе ролята на онези сили, които искат да прехвърлят страната ни на изток. На фронта умират хора и когато се случва това, в геостратегически план има промени. Ние в последните 140 г. обикновено заставаме срещу демокрациите и затова си патим постоянно".

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/772298-milko-palangurski-spuska-se-nova-jelazna-zavesa-i-problemat-e-kade-shte-badem-nie

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares