Процедурата по конституиране на Народното събрание ще протече по-бързо сега. Очевидно президентът Радев дава знаци, че този път няма да бави връчването на мандатите, за да има повече време за консултации между политическите сили. Това каза пред Радио "Фокус" доц. Иво Инджов, политолог и преподавател по политически комуникации във Великотърновския университет.

"Може би това се прави с посланието, че той не желае чрез служебните правителства да упражнява по-дълго властта, знаете, че имаше обвинение към него за един вид узурпиране на власт, за власт на ръба на Конституцията и т.н. На ход са политическите сили.

Това, което можем да предполагаме е, че сравнително бързо ще бъде избран председател на парламента. Защото партиите, които подкрепиха Вежди Рашидов предишния път отново доминират по-ясно в това Народно събрание. "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ се очертават като един вид опозиция и няма да могат този път да противопоставят контра кандидатура, за да се стигне до предишната ситуация", добави Инджов. Според него, по-важно е какво ще кажат в изявлението си политическите лидери при откриването на Народното събрание, и дали в първите дни на по-активната му работа ще се дадат ясни знаци и сигнали за формиране на правителство. Това може да експертно правителство, например, в рамките на този парламент. Или отново ще отиваме на избори през юли, с тенденция за още едни избори на есен. Но всичко това ще проличи след откриване на Народното събрание.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/772304-ivo-indjov-ochevidno-tozi-pat-nama-da-ima-bavene-na-vrachvaneto-na-mandatite

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares