Ако има предсрочни парламентарни избори наесен и се обединят с местните, а в същото време са проведат по настоящите правила, то ще настъпи „вакханалия“. Около това мнение се обединиха адвокат Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“ и конституционалистът проф. Пламен Киров в ефира на Euronews Bulgaria.

Проф. Киров дори смята, че е нужен изцяло нов изборен кодекс.

Този с толкова много поправки за нищо не става, хроника на една предизвестена смърт. Никой не е очаквал нищо друго, след като съчетаване две технологии на гласуване, вкарани в едни и същи избори.

Велислав Величков пък коментира, че след вота на 2 април са се появили „сериозни съмнения за купуване и фалшифициране на вот, недобро изпълнение и указанията на ЦИК, което е съвсем нормално, тъй като се сменяха в движения решенията на комисията“.

По думите му е имало 5 пъти повече невалидните бюлетини, отколкото на предишните избори, когато е имало гласуване с хартиени бюлетини и т. н.

Двамата експерти обаче са на различно мнение относно съставянето на редовен кабинет.

Според Величков, макар и с два процента преднина пред ПП-ДБ, ГЕРБ е дал заявка, че ще направи всичко възможно, за да излъчи правителство. По думите му има много важни въпроси за решаване – съдебната реформа, влизането ни в еврозоната, присъединяването на страната към Шенгенското пространство. Ако това не се случи, можем да изгубим над 2 млрд. по Плана за възстановяване и устойчивост, смята той.

„Отиваме към избори, обявилите се за победители, не са никакви победители, спрямо какво – че са събрали 2 процента... По много превратен начин се отчита победителят“, каза от своя страна проф. Киров. По мнението му „президентът не иска да прави парламентарни избори с местни, защото тогава ще стане тотална вакханалия, ако се запази този ред на гласуване“.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/771732-uristi-izbori-2-v-1-naesen-pri-sashtite-izborni-pravila-shte-sa-totalna-vakhanalia

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares