Разширяването на газохранилището в Чирен няма да повлияе в голяма степен на цената на природния газ. Тя може да се понижи, ако се развие търсенето и добивът на природен газ в България. Все още не е установена причината за загубите на над 350 млн. кубически метра природен газ между 1991 и 1999 г.

Затова находището работи с понижено налягане. Без решаване на този проблем ще има големи загуби. Това каза пред Нова телевизия Христо Казанджиев, енергиен експерт.

Според него разширяването дава възможност за осигуряване сигурността на доставките през зимния период.

"Целта му е да балансира сезонната неравномерност при потреблението на природен газ. Идеята е да се предоставят услуги за съхранение и на чужди контрагенти. Ако при нагнетяване в Чирен се купува евтин втечнен газ, който да се предоставя през зимата, може и да окаже влияние на цената, но това е ограничена възможност. Значението на Чирен е важно, но бе намалено от диверсификацията и даде възможност за достъп до други източници. Безпокойство буди това, че има смяна на изпълнителя на разширението. Последният не изпълнява нужния опит, в това число и подизпълнителните. Проблем е херметичността на сондажите, 7 броя носят риск за нормалното му функциониране", предупреди той

По думите му цената на спот пазара обхваща много малък сегмент от потребителите на природен газ - основно за балансиране на системата. "Основното количество идва по дългосрочни договори. Цената на природния газ у нас е формирана въз основа на международни доставчици", категоричен е Казанджиев.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/771745-ekspert-razshiravaneto-na-gazohranilishteto-v-chiren-nama-da-svali-znachitelno-cenata-na-prirodnia-gaz

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares