Според Даниел Смилов - политолог и експерт по конституционно право, президентът се опитва максимално бързо да се стигне до свикване на парламента, без нищо да налага това. "Целта на президента е или да окаже натиск върху партиите, или бързо да се стигне до нови избори", посочи той в студиото на "Тази сутрин".

"Не е прилично и християнско да се предприемат такива действия през Страстната седмица", допълни проф. Михаил Константинов, бивш председател на "Информационно обслужване".

Доц. Татяна Буруджиева също подкрепи тяхното мнение, че е нелепо да се свиква с такава скорост в този период.

"Може би е водещо желанието да има три седмици до края на април. И ако не се състави кабинет, в края на юли да има избори", посочи тя. „Тежестта на мандатите за всички партии е една и съща. Измерена в гласове, тя е около 9750 гласа. Гласовете, които произвеждат мандати, са около 2,4 млн, а мандатите са 240. Единствено във Видин гласовете се преразпределят малко по-различно, защото няма население. Там 7000 гласа носят един мандат“, обясни пред bTV проф. Михаил Константинов.

„Трябва да направим оценка на въвеждането отново на хартиената бюлетин. Тя не вдигна избирателна активност, коeто се очакваше. А създаде един куп проблеми с бюлетините. Отново се създаде среда, в която ще могат да се вършат множество манипулации. Машинният вот беше махнат заради съображения, които не бяха емпирично потвърдени“, посочи Даниел Смилов. „Не можем да говорим дали активността е повлияна, или не, след въвеждането на хартиената бюлетина. Проблемът е в кодирането и в отвратителния протокол, който е абсолютно безумен и ЦИК не си свърши изобщо работата. Колкото могат да се вършат манипулации с хартиената бюлетина, толкова могат да се вършат и с машините. Манипулациите са основно в контролирания вот“, заяви политологът доц. Татяна Буруджиева.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/771755-daniel-smilov-barzaneto-na-radev-e-ili-da-se-okaje-natisk-varhu-partiite-ili-da-se-stigne-do-novi-izbori

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares