"Говорим за върховенство на закона, но никой не говори за върховенство на морала. Няма как тогава да искаме благоденстващо общество."

Това мнение изрази в интервю за БНР проф. Калин Гайдаров - бивш директор на Института по психология към МВР.

"Ако има предистория, сигнали, отношение на една НПО – това, ако би действало както трябва, би трябвало да доведе до пресичане на това престъпление.

Една част от нас възприемат живота на другите като нещо, което не ги засяга", коментира той във връзка с последния случай на убийство на млада жена в столицата.

"Проблемът не е само в слабостта на институциите, а и в обществения морал, във взаимоотношенията, които изграждаме. Липсва солидарност в това общество, в което живеем. Такава деградация в ежедневието и нашето отношение към света – непрекъснато се увеличава. Това е процес, който върви от десетилетия. Ние като общество установяваме поредния факт и се питаме - защо стана така. Защо това общество не се интересува от процесите, не ги изучава, не ги управлява?"

Сюжетните линии са няколко и те взаимно се натоварват и катализират, но ние като общество не се занимаваме с този въпрос. Да констатираме крайния резултат не променя нищо, заяви Калин Гайдаров.

Защитата на сигурността, здравето, живота, собствеността на гражданите не е задължение само на самите граждани. Това е задължение и на околните, и на организациите и институциите, подчерта той.

Възпитанието като стълб абсолютно отсъства от образователната система. Този въпрос в българското училище в момента не се поставя, каза още проф. Гайдаров в предаването "Преди всички".

Според експерта превенцията, предотвратяването на престъпленията по никакъв начин не стои на дневен ред. Ролята на кварталните полицаи е изключително сериозна, изтъкна той.

"Това че има сигнали, че има хора, които знаят за съществуването на едни или други неблагополучия, подготвящи се престъпления или рецидиви, биха могли да бъдат включени в тази активност през районните инспектори, да бъде създадено друго отношение на гражданите. Въпросът не е само да се звънне на телефон 112."

По темата с контрола върху притежанието на оръжия Калин Гайдаров посочи, че "ако този човек няма ясната представа за това какъв риск представлява оръжието и че то не може да се използва за каквото и да било, нищо няма да му пречи да го използва".

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/771753-kalin-gaidarov-problemat-ne-e-samo-v-slabostta-na-instituciite-a-i-v-obshtestvenia-moral

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares