Министерството на културата и Общината в Невестино имат спорове и несъгласия по реновирания преди година Кадин мост, строен през XV в. според надпис на едно от перилата му.

Ремонтите за около 460 хил. лева бяха по проект за трансгранично сътрудничество с община от Република Северна Македония, припомня БНР.

Проблемът е в това, че след ремонтите мостът трябваше да бъде само за пешеходци и по него да не преминават МПС, срещу което се обявиха жителите на над 10 села от Невестинско, както и от местната управа.

Кадин мост, дълъг около 100-120 м, широк 5 м и с пет свода над река Струма, е пуснат 1470 година. До започването на рехабилитацията по него минаваха дори и камиони и тежка селскостопанска техника.

Реставраторите от Института за паметниците на културата поискаха движението на МПС да бъде спряно, мостът да остане туристическа атракция и само за пешеходци.

Вместо това обаче беше положен набързо паваж и движението на коли - разрешено. Арх. Юлий Фърков сезира институциите и Министерството на културата.

Сега културното ведомство отказва искането на Община Невестино за съгласуване документацията, както и въвеждането в експлоатация на обекта. Налага и парична санкция.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/771767-ministerstvo-i-obshtina-v-spor-za-most

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares