Общият ефект на неточностите в протоколите не е такъв, че да промени резултатите от изборите дори с 1 мандат. Максималната корекция на резултата на който и да е от участниците не би надхвърлила 1300 гласа, което е недостатъчно за промяна дори с един мандат. Тези неточности обаче може да разместят мандатите в рамките на една и съща партия - това засяга личните интереси на кандидатите.

Tова заяви за "Твоят ден" доц. д-р Цветозар Томов от ЦИК.

"Грешките в протоколите са 14 714, на 2 октомври бяха 1169. Броят на протоколите, в които е имало несъответствия, са 2757, на предишните избори бяха 366. Има рязко влошаване на точността на отчитане на изборните резултати. Необичайно високият брой грешки се дължи на създадените от смесения вот проблеми, които СИК не са в състояние да решат", подчерта Томов. И уточни, че при сегашните законови условия местните избори ще бъдат много проблемни и ще има много повече грешки.

"Тогава се гласува няколко пъти. Напълно възможно е да има концентрация на грешки в определени общини. На местни избори има и мажоритарен избор на кметове, където и мънички грешки в резултата могат да бъдат от решаващо значение за неговото определяне. До есента би трябвало непроработилите изборни промени да бъдат обект на обществено обсъждане. Не трябва хората да сумират броя на хартиени бюлетини и тези от машината - това може да се изчислява при обработката на резултатите", подчерта експертът. И допълни, че промените в Изборния кодекс са били несъстоятелни.

По думите му на изборите на 4 април 2021 г. грешките бяха 14 934, а протоколите с несъответствия 3568. "Имаме повторение на картината и проблемите, които съществуваха тогава - при смесено гласуване в една секция. Част от грешките са отстраними само, ако се отворят чувалите и се брои наново. Няма законов текст, който да ни позволи да коригираме данните от секционния протокол, въз основа на машинните отчети. За мен машинният протокол трябва да се приема като резултат на изборите, не знам за случай, в който той да е изкривил резултат или да го е манипулирал", обясни той.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/771772-cvetozar-tomov-pri-segashnite-zakonovi-uslovia-mestnite-izbori-shte-badat-mnogo-problemni-i-shte-ima-mnogo-poveche-greshki

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares