Енергийният преход включва повече компоненти от затварянето на ТЕЦ–овете. Това заяви в ефира на Нова телевизия Саша Безуханова, инициатор на Коалиция "За зелен рестарт" и основател на MOVE.BG. По думите ѝ мярката за поставянето на повече слънчеви панели по покривите на жилищни сгради, може да бъде приложена масово в енергийно бедни зони.

„В България 28% от домакинствата не могат пълноценно да се отопляват през зимата, което има сериозни здравословни, социални и икономически ефекти”, коментира Безуханова.

И допълни: „В момента има ресурс, който обаче не се отключва, защото няма парламент, няма приети закони. Планът за възстановяване и устойчивост не се активира вече трета година, което е проблем”.

Относно затварянето на ТЕЦ-овете тя подчерта, че идеята не е това да се случи утре:„ Има 15 години, в които това да се случи”. По думите ѝ страховете, които се насаждат, не са основателни, тъй като хората в този сектор могат да се преквалифицират и да работят в соларни бази. Като ще бъде отделен ресурс това да се случи.

„България вече загуби 200 млн. от парите предвидени за трансформация на регионите, в риск са още 1 млрд. и 600 млн. по Плана за възстановяване и устойчивост”, каза Безуханова.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/771774-sasha-bezuhanova-v-balgaria-28-ot-domakinstvata-ne-mogat-palnocenno-da-se-otoplavat-prez-zimata

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares