"Без да се усетим, политически коректният език и поведение доведоха до много големи последствия в наши дни. Това вече не е просто да не казваш тази думичка, а други, някакви нови думи. Това вече е вид мислене, което е много повече от просто поведение. Появява се нещо като "1984", има новоговор, има двумислие.

Всичко това дойде от подмяната на една думичка с друга. (…) Това за новоговора е много тягостно."

Това каза пред БНР журналистът Виза Недялкова. Според нея "като хора, живеещи в България, ние имаме опит в двумислието и сме се потопили много яко в него".

Много се говори за инфлацията. Сега ни разказват, че тя започна от войната, но започна преди това – от ковида, с голямото раздаване на пари, отбеляза като пример журналистът и направи аналогия с 90-те години.

"Човек има толкова свобода, колкото той иска и колкото той си вземе. Купува се само това, което се продава. Когато бяха 90-те години, фактите бяха на масата, бяха общи за всички и борбата беше не за фактите, интерпретацията беше важна. Това беше голямата битка. Сега има само интерпретации, факти няма, фактите не са общи между хората, които мислят различни неща. Това създава голямата драма на неразбирателството, защото ние тръгваме от различни посоки всеки път, когато заставаме един срещу друг."

"Наскоро пак се заговори за "могъщата руска пропаганда, която ни е промила мозъците". Аз се питам каква е тази мощна, невероятна пропаганда, която е допуснала 60 и няколко процента от американците да смятат, че Втората световна война е била между Щатите и Съветския съюз, около 60% от същите тези американци смятат, че Съветският съюз е хвърлил бомбите над Хирошима и Нагасаки. Това е изключителна руска пропаганда! Дори във времето на социализма тя не успяваше да ни убеди в някои неща", коментира Виза Недялкова и допълни:

"От време на време си казвам – какви са тези европейски ценности? Ами, ние тези неща сме ги приели, само че покрай ценностите имаме ли някакви цели? Какво правим покрай това?"

В предаването "Политически НЕкоректно" Недялкова прогнозира, че "ще се случи нещо и няма да ходим на шести избори". Според нея ПП са избързали с позицията си, за да угодят на своя електорат.

"Голямото време на интелигенцията продължава, както виждам. По желание на интелектуалците ще им дойде акълът и ще кажат – добре, ние сме национално отговорни."

"Партиите победителки – какво им е на едните и на другите? И двете са ориентирани правилно, ценностите еднакви, солидарността еднаква, русофобията еднаква. Драмата е единствено чекмеджето", подчерта журналистът.

В коментар за мълчанието на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ след вота и медийните изявления на първите две политически сили, които бяха затворени за въпроси, тя изтъкна, че "всеки го е страх сега да не каже нещо, което може да попречи на някаква бъдеща конструкция".

"Едни хора, които искат да управляват цяла европейска държава и си мислят, че вечно ще грее слънце, ще цъфтят цветя, ще пеят птички и камъните няма да падат от небето. Такава липса на реализъм. Наивност ли е, глупост ли е, какво е това? Май мълчанието показва, че започват да виждат реалността. Нямат отговори. И хората полека-лека ще им ги покажат."

За първи път от 30 г. САЩ са се втренчили в България, смята Виза Недялкова.

"Ние станахме твърде интересни. То се усеща. Те така и Украйна откриха."

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/771488-viza-nedalkova-politicite-namat-otgovori-horata-leka-poleka-shte-im-gi-pokajat

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares