На Консултативния съвет по зърно ще обсъдим няколко възможни варианта. Един от тях е засилен контрол - анализи на всичко, което влиза на ниво граници. Вторият - да стартираме преговори с украинското правителство. Но ще бъде много трудно на ниво правителство с правителство да ограничим бизнес действията на две частни фирми.

Така заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков коментира протестите на зърнопроизводителите.

Джиков заяви, че сред коментираните варианти е и включително компенсиране от кризисния резерв, както и да се увеличи със 75 млн. евро от кризисния резерв на ЕС помощта под формата на компенсации. „Ще обсъдим с бранша надълго и нашироко всички възможни варианти за излизане от кризата”, подчерта зам.-министърът пред Нова тв.

„Трябва оттук нататък да се ограничи вносът на слънчоглед в България, защото с него е най-сериозният проблем и по складовете има около 1,300 млн. тона. Това е количество, което ще бъде преработено в страната ни до месец юли. Натискът намалява”, подчерта той.

Недоволството на овощарите

В четвъртък се е състояла среща, на която представители на седем браншови организации не били допуснати, твърдят овощари. „Сигнал за проблем с овошките е подаден в Министерството на земеделието само от една браншова организация”, посочи Джиков.

„Отказан достъп категорично заявявам, че няма на абсолютно никого. Има само едно писмо с искане за среща, входирано от Българската камара на производителите на плодове и зеленчуци. Ситуацията се разисква и се обясни, че няма да оставим никого да бедства”, подчерта зам.-министърът.

Джиков увери, че всички земеделски производители, които са получили измръзване на насажденията и няма да успеят да приберат продукцията си, ще бъдат компенсирани.

Борбата с високите цени

Джиков обяви, че през Министерския съвет ще се предприемат действия за приемане на закон в Народното събрание за търговията с храни, през който, подобно на Франция и Германия, чрез лостови механизми, ще може да се ограничи надценката при храните. „Проблемът с надценките рефлектира изключително негативно върху потребителите”, е мнението му.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/771496-djikov-za-protestite-na-zarnoproizvoditelite-shte-obsadim-da-ima-li-pregovori-s-ukrainskoto-pravitelstvo

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares