Повече от 18 хил. гръцки компании развиват дейност в България, а общата сума на инвестициите от южната ни съседка е близо 6 млрд. лева. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с представители на гръцкия бизнес у нас. В дискусията участие взе и Алексиос-Мариос Либеропулос, извънреден и пълномощен посланик на Република Гърция в България.

Това е поредна среща във формат „закуска за инвеститори“, която инициира икономическият министър.

Около 46% от гръцките компании са разположени в Благоевград, 39% в София, 7% в Пловдив, 2% в Хасково и 6% в останалите области на България. „Данните показват, че гръцките компании осигуряват над 60 хил. работни места в България и затова е толкова важно да имаме оперативна връзка и да обсъждаме всички трудности, които срещате“, подчерта министър Никола Стоянов.

По думите му срещата е организирана след обсъждане и с посланик Алексиос-Мариос Либеропулос. „Положително е, че се увеличава броят и на стратегическите проекти между нашите две държави“, каза министър Никола Стоянов и даде за пример съвместните инициативи в сферата на енергетиката.

„Преди няколко месеца проведохме и още един важен разговор за бъдещето на сътрудничеството ни в икономическата област – как български и гръцки компании да си партнират за по-голямо присъствие на международния пазар“, обясни Никола Стоянов.

Той подчерта, че за тази цел са много важни събитията на бизнес ниво между двете държави. „България и Гърция могат да си партнират и при привличането на големи чуждестранни инвеститори. За да го постигнем, най-важната предпоставка е да не се приемаме като конкуренти, а като партньори“, допълни министър Стоянов.

Близо 30% ръст отчита стокообменът между двете държави през 2022 г., стана ясно по време на срещата. „Достигаме рекордна стойност от 5.9 млрд. евро, за което трябва да бъдете поздравени и вие – представителите на гръцкия бизнес у нас, защото сте сред двигателите на това увеличение“, каза още Никола Стоянов.

Данните показват, че съществува потенциал за разширяване на сътрудничеството в редица сектори – хранителна промишленост и бързооборотни стоки, биопродукти, мебелна промишленост, козметика, включително и по отношение на създаване на смесени предприятия за съвместно излизане на трети пазари, и др.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/771048-grackite-kompanii-u-nas-nad-18-hiladi-investirali-sa-6-miliarda-leva

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares