Днес в Белград кацнаха двама от обвиняемите по аферата NEXO. Нямам съмнения с кого ще се виждат. Събраха се. Очаквам да кацнат и Божков, може би Овидиу от Швейцария, може би вашият колега от Бърд, някои политици и да си разпределят задачите - кой ще се занимава с финансирането, кой с медиите, кой с компрометиране на магистрати, на работещи колеги.

Може би и Къро ще кацне от ЮАР. Това е шега, но тъжна… Това каза на брифинг днес главният прокурор Иван Гешев.

Ясно е все повече българската прокуратура ще е обект на атака. Задавам си въпроса кой има интерес от това. Ако 400 000 лева или евро струва отстраняването на един полицай, колко струва отстраняването на министър на вътрешните работи, на главен прокурор, на отделен магистрат. Попитах къде е държавата. Да чухте някой да ми отговори?

Да чухте ДАНС да отговори как кореспондира финансирането на лобисти от САЩ през Цветан Василев, чийто акционер е била банка, подложена на санкции от САЩ? Колко струва приемането на лобистко законодателство?

Вижда се това, което аз и колегите в прокуратурата говорим от 2 години. И българските граждани и институциите трябва да си отговорят искаме ли да живеем в такава държава, искаме ли това да продължава. Нашите предци са проявили отговорност.

Задавам си въпроса ние, днес, можем ли да проявим отговорност към народа и държавата ни. Тези, които трябва да я поемат, предлагат в последните години само избори.

Виждам говорене за реформи, срещу които седи фактическа разруха, опит да се разрушат българските институции, да се съсипе прокуратурата. Моята отговорност е да не позволя това да се случва. Да се заплашват магистрати, жени и майки, което се случва по едни дела. Няма да позволя да се оказва натиск върху колеги от МВР, опити за сплашване, дискредитиране, за компроматна война.

Имаме нужда от българските институции, в момент, в който се намираме в безпрецедентна криза, икономическа, социална, а и конституционна.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/771060-ivan-geshev-asno-e-vse-poveche-balgarskata-prokuratura-shte-e-obekt-na-ataka

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares