Великденска добавка от 70 лв. ще получат възрастните хора, чиито пенсии за този месец са под официално установената линия на бедност, която е 504 лева. Това обяви във вчерашния яден премиерът Гълъб Донев. Малко по-малко от половината пенсионери в България няма да получат добавката.

“Ако българските пенсионери трябва да се сърдят на някого затова, че не всички получават тази Великденска добавка, която няма нищо общо със социално-осигурителната система, това са депутатите от 48-ото Народно събрание.

Когато предложиха удължаването на бюджета от 2022 г., депутатите не разрешиха гъвкавост в отделните разходи."

Това каза в интервю за БНР експертът Мика Зайкова. “Бих попитала депутатите, пенсионер с пенсия 506 лв. богат ли е, в сравнение с този с 504 лева?" – пита реторично Зайкова в ефира на “Нашият ден".

Според нея е трябвало правителството да се постара повече, защото предстои да влезе бюджет 2023 г. до края на месеца:

“Надявам се депутатите в новото 49-о Народно събрание да проявят разбиране и в ускорен порядък да го разгледат. Това е първото нещо, което трябва да се разгледа с разходите от бюджета за 2022 г."

Зайкова посочва още, че не се знае дали ще има правителство и "ако няма правителство, бюджетът ще стане предизборен" – “Както казва народът – "Отпред змия, отзад магаре“."

Цените на традиционното агнешко месо…

“Наистина цените на продуктите растат, независимо от това, че имаме внос от Македония през Гърция. Между България и Северна Македония няма пункт за приемане на месо, а македонското месо влиза през Гърция. Вярно е, че Северна Македония има право на безмитен внос, което би трябвало да бъде евтино, защото македонското месо струва 5-6 лева“, посочва тя.

В предаването тя подчертава, че българските агнета се гледат при определен режим, който е задължителен за целия ЕС, без антибиотици и други добавки.

"Прави се и мошеничество, защото или не слагат печат, или успяват да го изтрият, внасят замразено месо, което освежават с някакви спрейове, което може да доведе до много неприятни неща в медицинската област“, посочва още тя и акцентира:

"Миналата година останаха над 20 000 български агнета."

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/771071-mika-zaikova-ako-nama-pravitelstvo-budjetat-shte-stane-predizboren-kakto-kazva-narodat-otpred-zmia-otzad-magare

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares