Новоназначеният извънреден и пълномощен посланик на Съединени американски щати Кенет Мертен връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев. Toва се случи само ден след пристигането му в страната.

Мертен наследи поста Херо Мустафа. Тя си тръгна от България в края на март, след като мандатът ѝ изтече.

Кенет Мертен е бивш посланик на САЩ в Хърватия и Хаити. Той е смятан за висш дипломат от ранг „кариерен министър” и е бил заместник изпълнителен секретар в Държавния департамент на САЩ. Професионалният опит на Мертен във Вашингтон включва две назначения в Оперативния център на Държавния департамент, който отговаря за реагирането при възникващи извънредни ситуации в международен мащаб, осигурява на ръководството на Държавния департамент актуална информация за важни събития и подпомага ежедневната работа и пътуванията на държавния секретар.

Освен това има опит и като главен заместник помощник-секретар в Бюрото за глобално управление на таланти, а преди това е бил заместник помощник-секретар в Бюрото по въпросите на Западното полукълбо. Последният мандат на Мертен е бил временно изпълняващ длъжността шарже д'афер на посолството на САЩ в Хаити. Носител е на Голям почетен кръст, присъден от правителството на Хаити за подкрепата му след земетресението през 2010 г., когато загинаха над 170 000 души.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/771083-noviat-us-poslanik-vrachi-na-rumen-radev-akreditivnite-si-pisma

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares