В София нов сигнал прекъсна часовете в 81-во училище. Директорът беше санкциониран, защото евакуирал децата. Според ръководството, полицаи са дали устно разпореждане за евакуацията. От МВР обаче заявиха, че подобни инструкции не са давани, тъй като реална заплаха не е установена, съобщи БНТ.

Малко преди обяд в 81-во училище в столичния квартал "Младост" дошли полицаи.

Казали, че е получен сигнал за бомба. Установили, че няма притеснителни предмети. От ръководството на училището твърдят, че малко след това полицаите се върнали и казали, че е получен нов сигнал, но с повече конкретика. По думите на заместник-директорите униформените устно разпоредили евакуация.

"Най-абсурдното, което е, че сега на територията на училището са главни инспектори, началници, директори и не знам още какви ръководители, които пишат акт на г-жа Налбантова за това, че е извела децата, евакуирала след като няма писмено разпореждане. Всички знаем, че заповедите, разпорежданията могат да бъдат писмени и устни", каза Катя Цацова - зам.-директор на училището. "Смятам, че нашата реакция е абсолютно адекватна, предвид на това, че времето, в което получихме сигнала на територията на училището има 1300 ученици и не знам кое е по-ценно в случая хартията или живота и здравето на нашите деца", каза Варя Крумова - зам.-директор на училището.

Децата изчакали на двора родителите си, които били извикани.

От МВР заявиха, че разпореждането било децата да не бъдат евакуирани, тъй като огледите не са установили нещо притеснително. От училището искат новата процедура за действие при такива заплахи да бъде съгласувана с всички от образователната система.

"Не кореспондира с това, което е като разпореждане на самите образователни институции за техните планове за евакуация, за техните планове за антитерористични действия", каза Цветан Спасов, зам.-директор на училището.

Дали директорката ще обжалва наложената санкция и какво ще последва - все още не е ясно.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/770818-direktor-na-uchilishte-se-sdobi-s-akt-zaradi-naredena-ot-nego-evakuacia-na-uchenicite-sled-signal-za-bomba

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares