БСП отново е пета политическа сила след вота на 2 април. Ще има ли кабинет?

"Това зависи от партиите, които са в парламента, но въпросът се поставя неправилно. Ще има ли мнозинство и каква политика ще прокара това мнозинство - това е големият въпрос. Едва ли ще има стабилно мнозинство.

Възможно е да се формира някакво мнозинство и то свързано с външнополитически цели, а не с проблемите, които интересуват във висока степен българските граждани", каза бившият председател на БСП Михаил Миков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му във време на война е съвсем естествено да има външен евроатлантически натиск. "ГЕРБ и ПП-ДБ са дясно политически сили. Очевидно този натиск е от общественици, които са избиратели на тези партии. Те веднъж упражняват натиск, а втори път идват да легитимират и да се забравят онези приказки, които доведоха до свалянето на кабинета "Борисов", до войната, която водеха "Продължаваме промяната" и "Демократична България" с ГЕРБ", допълни Миков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него "Продължаваме промяната" тръгва към низходящ ред.

"Всички констатират, че коалицията им с "Демократична България" дава по-малък брой мандати, отколкото поотделно. Този низходящ ред е свързан веднъж с управлението, което направиха. И тогава беше правителство на всяка цена. Тези избори са оценка именно на това. Няма никаква политическа близост между партиите, които заедно биха направили кабинет", категоричен е бившият председател на левицата. Той припомни, че всъщност Христо Иванов беше министър на Борисов: "След това изговори купчина от нелицеприятни думи по отношение на министър-председателя, в чийто кабинет е бил. Сега нищо чудно пак да се завърти и да се върне там, откъдето е тръгнал."

Попитан дали е възможен вариант ГЕРБ/СДС, БСП и ДПС, Миков отговори: "БСП има опит в такъв тип кабинети и резултатите са ясни. Ако още веднъж си позволи, другият път ще има още по-малко подкрепа, по-малко резултати, още по-голяма загуба за идентичност. Поведението на БСП в последните години е доста самоубийствено, така че самоубиец да се оплаква, че има план за неговото убийство, е доста абсурдно."

И е категоричен, че БСП е направила страшно много, за да бъде на това място. "Това е трайно изпадане от водещите места в българската политика на основната лява партия, с най-голяма история. Никой не краде гласовете на БСП. Все едно някой да каже, че на Слави Трифонов някой му е откраднал гласовете, или някой, който получава по-малко на другите избори. Това са оправдателни варианти за Нинова и ръководството", добави Михаил Миков.

Той смята, че много хора не са отишли да гласуват, защото са мнение, че партиите са там, само заради участието им във властта.

"По-добре да се отиде отново на избори, отколкото правителство с цената на политически компромиси да приключи живота на този парламент с още по-малко доверие в политическите партии, които са формирали мнозинство. Виждате ръста на "Възраждане", които поддържат една позиция", коментира още Миков. И бе лаконичен: "Да направим импийчмънт на Радев и да стигнем до гражданска война, може би някои това искат."

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/770867-mikov-nikoi-ne-krade-glasove-ot-bsp-tova-sa-opravdatelni-varianti-za-ninova-i-rakovodstvoto

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares