"Смятам, че България ще спечели много позитиви от влизане в еврозоната", каза пред журналисти в Благоевград служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов, предаде БТА.

"Работата по влизането в еврозоната продължава, знаете че в момента България не отговаря на един от най-важните критерии по отношение на инфлацията, тя обаче спада и смятам, че съвсем скоро ще отговаряме и на този критерий", каза още Пеканов и допълни, че 1 януари 2025 г. продължава да бъде реалистична дата за влизане на страната ни във валутния съюз.

Освен критерия по отношение на инфлацията, остава да бъдат приети още няколко закона, които да гарантират, че законовата рамка в България отговарят на тази на Европейската централна банка и Европейската комисия, посочи вицепремиерът и допълни, че „това също трябва да се случи в спешен порядък“.

По думите на Пеканов влизането в еврозоната ще повиши доверието в страната, като ще направи по-активна ролята на България при вземане на решения. „Заради валутния борд страната ни в момента в общи линии репликира решенията, които се вземат в еврозоната, ние сме вързани за еврото, но не участваме в решенията. С влизането ни ще можем да участваме в тези решения“, добави Атанас Пеканов.

Според служебния вицепремиер приемането на еврото няма да доведе обедняване на населението. "Ако видим страните от Източната Европа, които влязоха в еврозоната в последните десет години, балтийските страни, те продължиха още по-бързо конвергенцията си към стандартите в Западна Европа", каза още Пеканов и посочи, че страната ни трябва да се стреми към икономическа конвергенция и конвергенция на доходите.

Атанас Пеканов посети Благоевград по покана на студентски клуб Post Society към Американския университет в България. Toй участва в организираната от клуба лекция и отворена дискусия под надслов „Преходът на България към еврото“.

"За мен е важно такива разговори да се случват, това е част от кампанията и всички процеси, които правителството води, за да покажем на хората какви ще са последствията от влизането в еврозоната", каза пред журналисти Пеканов.

„Най-важното е хората да бъдат спокойни, че институциите знаят какво се случва, все пак това е процес, който се е случвал и в много други страни. Да, това е една трансформация и хората в България може да имат страхове за някой от тези процеси, ние трябва много ясно да обясняваме какво и как трябва да се случва“, посочи вицепремиерът.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/770885-pekanov-shte-spechelim-mnogo-pozitivi-ot-vlizaneto-v-evrozonata-nama-da-ima-obednavane-na-naselenieto

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares