Върховният административен съд отмени решение по дело на Административен съд София-град, с което са обявени за нищожни разпоредби от Наредбата за обществения ред на територията на Столичната община, с които се налага забрана за използване на открито на пиротехнически изделия - фойерверки от категория F2 и F3 на територията на общината, освен след изрично разрешение от кмета на съответния район, съобщиха от съда, цитирани от БТА.

Делото се връща на административния съд за ново разглеждане от друг съдебен състав. Върховните магистрати приемат, че решението на първоинстанционния съд е постановено в нарушение на съдопроизводствените правила и в противоречие с материалния закон.

Общинският съвет има правомощия да приема разпоредби, които имат за цел да регулират обществените отношения по опазване и обезпечаване на обществения ред на територията на съответната община. Оспорените разпоредби са предвидени именно в Наредбата за обществения ред на територията на Столична община. От това следва, че Общинският съвет не е излязъл извън правомощието си да предвиди правила, които имат за цел защита на обществения ред на територията на общината и спокойствието на населението ѝ, посочват в мотивите си магистратите.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/770677-vas-varna-deloto-sreshtu-zabranata-na-foierverkite-v-sofia

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares