"Малко над 59% от избирателите са гласували с машина. Това са около 1,477 млн. души, а малко над 1,021 млн. са гласували с хартиени бюлетини". Това заяви пред БНР Диана Ефтимова - председател на УС на Института за развитие на публичната среда, който направи анализ на резултатите, публикувани в протоколите на РИК-овете.

"Най-голям дял от избирателите са дали вота си с машина в 3 района в София - 23 РИК - малко над 78%, 24 РИК - 74,8%, в 25 РИК - 72,3%. В Пловдив-град също е другият район в страната, в който повече от 70% от избирателите са използвали машинни устройства за сметка на хартиената бюлетина", посочи данните Ефтимова в предаването "Преди всички".

В районите Видин, Разград и Търговище най-малко хора са гласували с машина - между 40 и 44%, добави тя. Там хартията печели с между 55 и 60%.

"Тези партии, които в най-голяма степен настояваха за връщането на хартиената бюлетина и въвеждането на смесено гласуване, техните избиратели са се възползвали в най-голяма степен", коментира Диана Ефтимова.

При ДПС около 40% от избирателите са гласували с машина, останалите с хартия. При ГЕРБ-СДС съотношението е 44 - 56%. При БСП гласовете са разпределени поравно - 49,5 на 50,5%.

Институтът за развитие на публичната среда е публикувал в интернет интерактивна карта с данните от анализа.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/770516-irps-mashinata-pobedi-hartiata

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares