По време на вчерашния си брифинг лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов заяви, че ще поканят на разговори "абсолютно всички партии, които българският народ изпрати в парламента". Но готови ли са политическите сили на компромиси в името на редовен кабинет?

За първи път от 2021 г. Борисов постави условието, че ако няма стабилно мнозинство, няма да има разговори за актуализацията на бюджета.

Това коментира в студиото на „Здравей, България” политологът Татяна Буруджиева. „Той се стреми към широка коалиция с ПП-ДБ, защото тя изглежда по-легитимна, както пред европейските партньори, така и пред българското общество”, заяви социологът Елена Дариева. По думите ѝ обаче не трябва да се пропуска заявката на „Продължаваме промяната”, че няма да участват в правителство с мандат или с участието на ГЕРБ.

Според политологът Даниел Смилов и ПП, и „Демократична България” имат силен интерес да останат партньори, като не очаква да има разминаване в позицията им.

„Ако не се реализира правителство между ГЕРБ и ПП има възможност за друго правителство. Въпросът сега е дали Борисов ще реши да отиде на избори”, коментира още Смилов.

Политологът Росен Стоянов посочи, че по-възможен вариант е съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Той видя и опит за вкарване на клин между ПП и ДБ от страна на партията на Борисов, която в брифинга си не отчете позицията на "Продължаваме промяната".

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/770567-sociolog-borisov-se-stremi-kam-shiroka-koalicia-s-pp-db-zashtoto-ta-izglejda-po-legitimna-i-pred-evropa-i-u-nas

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares