"В сравнение с предишните избори, когато още в нощта на вота знаехме, че няма да има редовно правителство, то в момента сме в по-оптимистична ситуация. Вчерашното изказване на Бойко Борисов показва, че той малко е поизгубил форма като манипулатор. Той каза в типичен стил, че очаква колко благородно ще бъде всички да жертват партиите си в името на България, след което малко нелогично изстреля, че ако ПП и ДБ не се съгласят, то той ще направи коалиция с ДПС, ИТН и БСП.

Това би било разрушително за ГЕРБ, а и БСП не са се произнесли още. Борисов малко рано включи инструментите за изнудване".

Това каза пред БНР Светослав Малинов, политолог, един от основателите на ДСБ, част от коалицията "Демократична България".

И допълни как би разтълкувал казаното от Борисов така:

"Най-добре е да бъдем заедно с ПП и ДБ, за да получим делегитимация и да излезем от политическа изолация. Имаше и искрен момент на загриженост, все пак Борисов има опит на премиер. Формулата лежи на друго място, но вчера не я чух. Повсеместният консенсус е, че трябва да има редовно правителство, но вчерашното изказване не беше крачка към него". В предаването "Нещо повече" Малинов допълни, че трябва да се търси максимално стабилна формула. Първият и вторият в парламента могат да разширят парламентарното си присъствие и да се говори за по-голямо мнозинство, но трябва да се преосмисли тази постоянна формула, която наричаме коалиция.

"Когато се говори за коалиция, правилно си представяме политически лидери, които преговарят, единият лидер става премиер, други лидери поемат ресори, отговорност. Сега няма да стане така. Ще трябва да се търси формула - голямо парламентарно мнозинство без ярки политически фигури, без лидери и без партийните остриета. Не сме в нормална ситуация, а трябва да се действа като в криза".

По думите на политолога дневният ред на следващия парламент и работата на следващия редовен кабинет вече са написани от проблемите, които си създадохме и натрупахме през последните две години.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/770575-svetoslav-malinov-borisov-malko-rano-vkluchi-instrumentite-za-iznudvane

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares