При 100% обработени протоколи в ЦИК ГЕРБ-СДС печели 21 многомандатни избирателни района, а ПП-ДБ и ДПС са първи в по 5 избирателни района. ПП-ДБ печелят изборите в трите района в София, в Пловдив-град и в Русе. ДПС са първи в Кърджали, Разград, Силистра, Търговище и Шумен.

Какъв е изходът от лидерските битки по райони - кой колко печели и губи в различните части на страната? Равносметката - от БНТ.

В 23 МИР-София новата коалиция ПП-ДБ печели двойно повече гласове от ГЕРБ-СДС, резултатът обаче е с около 7000 гласа по-малък от резултатите поотделно на ПП и ДБ на изборите през октомври. ГЕРБ-СДС пък са добавили гласове. Сериозен ръст от над 30% отбелязва в този МИР "Възраждане". Ръст бележат и ДПС, и ИТН, а БСП губи 1500 гласа.

В 24 МИР-София ситуацията е аналогична - ПП-ДБ са първи със сериозна разлика от над 20 000 гласа пред ГЕРБ-СДС, но с по-нисък резултат от сбора на гласовете на двете партии от миналия вот. ГЕРБ-СДС и тук вдигат резултата си - с около 1000 гласа. Ръстът в гласовете на "Възраждане" и тук е голям. ДПС и ИТН качват резултата си, а БСП губят гласове.

В т.нар. "лидерски район" - 25 МИР София - ПП-ДБ са първи, но и тук с по-нисък от общия им резултат от изборите през октомври. ГЕРБ-СДС вдигат минимално резултата си, "Възраждане" качват осезаемо, повече гласове са получили и ИТН, а БСП и тук губят гласове.

В Пловдив-град ПП-ДБ са първи - и тук с по-нисък от общия им на предишните избори резултат. ГЕРБ-СДС остават втори с малко по-висок от октомври резултат. "Възраждане" и тук увеличават сериозно резултата си, ДПС и ИТН - с малко, а БСП и в този район губят гласове.

Във Варна ГЕРБ-СДС получават близо 4000 гласа повече в сравнение с октомври и са със сериозна преднина пред ПП-ДБ. Гласовете на "Възраждане" са увеличени с около една трета, ДПС също отчитат ръст от близо 1000 гласа.

В Перник ГЕРБ-СДС остават първа политическа сила - с около 500 гласа повече от предишните избори. ПП-ДБ са втори - с по-малко гласове. "Възраждане" качват резултата си в този МИР с почти 50%. Перник е един от малкото райони, в които повече гласове в сравнение с октомври получава БСП. ИТН също качват малко, а ДПС губят избиратели.

В Хасково ГЕРБ-СДС запазват първото си място и след тези избори и с малко по-висок резултат от октомври. ПП-ДБ са втори - с по-нисък резултат. Гласовете на "Възраждане" тук скачат с близо 50%. БСП също увеличават гласовете си, макар и минимално.

В бастиона си Кърджали ДПС губи около 1500 гласа на тези избори. Въпреки по-добрия си резултат в сравнение с вота през октомври и второто място ГЕРБ-СДС вероятно отново ще останат без депутат от този район и бившият председател на парламента Цвета Караянчева ще остане извън него. ИТН тук губят гласове, но очакванията са именно при тях да отиде петият мандат от Кърджали. "Възраждане" и БСП подобряват резултатите си от миналия вот.

В Благоевград ГЕРБ-СДС отново са първи - с около 3000 гласа повече от вота през октомври. ДПС с водач Делян Пеевски отбелязват най-високия си резултат за последните пет вота. Ръстът при "Възраждане" е сериозен, БСП губят 1500 гласа.

 

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/770363-sled-izborite-na-2-april-koi-kolko-pecheli-i-gubi-po-raioni

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares