Ако се намери формула, в която всички без г-н Костадинов, участват бихме били в ситуация с два очевидни бонуса. Ще е жалко, ако не се видят. Техническо правителство, без политически лица, което няма нужда от коалиция, с 10 точки в програмата, би се ползвало с любопитна подкрепа.

Дори най-голямата партия да оттегли подкрепата си, останалото ще му стига, за да продължи. На второ място, такава конфигурация би дала възможност за конституционни мнозинства. Това каза в интервю за “Лице в лице” проф. Даниел Вълчев.

Той обясни, че за България е важно не да има правителство, а парламент. И то такъв, който не работи в предизборна ситуация.

"Много малко неща в живота са на всяка цена. Драматизмът в идеята за съставяне на правителство е неуместен. Големият проблем в България през последните години не е дали България ще има правителство, тъй като има, дали е редовно или служебно, това е друг въпрос. Важно е да има парламент, който не е в предизборна ситуация. За по-сериозни политики трябва парламент, който да направи, макар и пестеливи, промени в законодателството. Далеч не е невъзможно да се направи правителство, почти сигурен съм, че такова може да има, въпреки че винаги е възможно глупостта да надделее", коментира Вълчев.

Според него, от "Демократична България" също ще направят заявка, че няма да подкрепят правителство с участието или мандата на ГЕРБ. Нещо, което вчера направиха от "Продължаваме промяната". "Чухме какво мисли ПП, беше артикулирано от съпредседателя, знаещ цената и тежестта на думите. Беше много ясна позиция: "ние няма да участваме в правителство с мандат на ГЕРБ и участие на ГЕРБ", което разбирам като “в коалиция с ГЕРБ”. Всякакви други възможности остават. Те ще са склонни да направят нещо, за да има парламент. ДБ са в по-различно положение, те най-вероятно ще имат същата позиция, защото ПП ги дисциплинира. Не може партия, създадена за да свали ГЕРБ от власт, да бъде в коалиция с ГЕРБ", заяви Даниел Вълчев.

По думите му, нови избори не са цел за ПП-ДБ най-малкото, защото личи, че подкрепата за тях спада. "БСП не е в такова здраве, че да иска избори, но тя няма да влезе в коалиция с Борисов. Нинова опази БСП от прегръдката на ГЕРБ, но с много тежки загуби, това не може да се отрече", посочи още Вълчев.

"ДПС, подобно на ГЕРБ, търсят определен тип легитимация, отдавна не са участвали формално във властта, биха искали да са в мнозинство с другите партии", коментира още той.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/770400-daniel-valchev

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares