Последните години чуваме от партиите с кого не могат да управляват. Това е извращаване на изборния процес. Това коментира юристът Борислав Цеков в предаването “Денят започва” по БНТ.

Надявам се че ГЕРБ ще предложат правителствена формула, около която да се организира мнозинство. Подхода им на предните избори, създаването на контактна група, не беше успешeн, защото нямаше политическо задание.

Сега не трябва да я правят. Те победиха в изборите отчетливо и трябва да започнат разговори, водени от своя лидер. Надявам се, че системните партии, като "Демократична България", ще си дадат сметка. Пред тях има императива – да се възстанови парламентарната република и в сложната международна обстановка България трябва да възстанови състоянието си на член в ЕС и НАТО, отбеляза Цеков, цитиран от novini.bg.

Относно провеждането на консултации за съставяне на правителство, Цеков заяви, че президентът не трябва да протака и да ги проведе “в срок, според готовността и желанието на първата политическа сила”. Отговорността пада върху ГЕРБ, но те имат няколко възможности, които да предложат. Предполагам това е причината да не бързат да се изказват, защото могат да затворят врати. Трябва да се търси подкрепа от системните партии около принципни въпроси. Това посочи доц. Наталия Киселова.

При второто правителство на ГЕРБ беше излъчена контактна група от народни представители, припомни тя.

По думите и президентът няма да бъде сериозен посредник при консултациите. Народните представители да викат неволята и да търсят формула да съставят не какво да е правителство, а такова, което да изпълнява бюджет и да изпълнява своите задачи в международен план, каза още доц. Киселова.

Според нея най-разумно е Народното събрание да бъде свикано на 18 или 19 април.

Изборният кодекс не трябва да бъде отварян отново. Не е проблемът в Изборния кодекс да имаме такива резултати. Проблемът е в ниската избирателна активност, посланията, които партиите представят, смята доц. Киселова.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/770197-borislav-cekov-borisov-trabva-da-vodi-razgovorite-za-pravitelstvo-sega-gerb-ne-trabva-da-pravat-kontaktna-grupa

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares