За поредна година проектът "Лъжеш ли?" се зае с отговорната задача да проверява какво казват политиците и използват ли невярна информация при медийните си участия в предизборната кампания. Екипът прави това проучване на пети път.

"Проектът има определен обхват, наблюдавахме 23-ма политици от 6 политически партии и коалиции.

На първо място са "Възраждане" с 28 неверни твърдения, следвани от ГЕРБ с 27 и БСП с 9", съобщи Радослав Евтимов пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че всички твърдения детайлно могат да бъдат прочетени на сайта. За анализа са използвани само публични източници, участия в национален ефир и медии. Екипът на "Лъжеш ли?" се състои от 8 човека, всички те са доброволци.

"Гледаме тези интервюта, запознати сме с политическата ситуация в страната, концентрираме се към твърдения, които могат да бъдат опровергани към момента на изказването - като например, че инфлацията е Х процента - това вярно ли е, или не", даде пример Евтимов.

Той допълни, че основните теми, по които са правени неверни изказвания, са инфлацията, икономическата ситуация в страната и Европа, евентуално присъединяване в Еврозоната, войната в Украйна, бюджетният дефицит.

Евтимов отбеляза съвпадението, че партиите, които са използвали най-често неверни твърдения, са с по-високи резултати след изборите.

"Някои политически партии се опитват да използват такива твърдения в своя полза, резултатите показват, че това се получава. Не може да се направи анализ дали това е умишлено. Затова ги наричаме неверни твърдения, а не лъжи", уточни Евтимов.

А основната цел на проекта e да стимулира хората да търсят истината.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/770199-proekt-lajesh-li-partiite-izpolzvali-nai-chesto-neverni-tvardenia-sa-s-po-visoki-rezultati-na-izborite

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares