"Кратко програмно правителство с определени цели е по-добрата основа, за да се получи нещо при едни преговори, отколкото да се търси дългосрочно решение. В този момент червените линии са много горещи, няма как да бъдат прескочени, без да се опарят партиите".

Това каза пред БНР доц. Татяна Буруджиева.

И прогнозира, че този път Народното събрание ще се организира по-бързо и по-спокойно ще избере своето ръководство, като в този избор ще стане ясно как ще се разпределят силите.

"Влизането на ИТН е важен фактор. Фактът, че българите върнаха партията в парламента, обръща целия дискурс". По думите на политолога ГЕРБ би трябвало да могат да предложат варианти на текстове, които да могат да бъдат подкрепени, за да отблокират въпроса за съставяне и за подкрепа на правителство.

"ГЕРБ ще направят всичко възможно да съставят кабинет, за да не дообезверят избирателите си. Или ще потърсят програмно правителство, за да дадат възможност и партии, които не биха ги подкрепили, да ги подкрепят. Другият вариант е правителство на малцинството. Партийно правителство от ГЕРБ не можем да очакваме като предложение".

В предаването "Нещо повече" доц. Буруджиева посочи, че ПП са отишли на изборите с ерозия в електоралната си подкрепа и съставянето на предизборната коалиция с ДБ ги е спасило от доста по-различно представяне на изборите. Като доказателство за това тя подчерта факта, че коалицията има по-нисък резултат, отколкото двете партии поотделно.

"Тази коалиция не правеше и обща кампания".

Според нея, ако продължим да ходим на избори, партиите рискуват да получат "Възраждане" на второ място.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/770056-doc-burudjieva-kratko-programno-pravitelstvo-e-po-dobrata-osnova-za-da-se-poluchi-neshto-pri-edni-pregovori

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares