„Левицата!“ се създаде, защото очевидно лявото у нас не се измерва с 9-те процента подкрепа за БСП. Многостотин хиляди души са непредставени. Кратко беше времето, за да се наложи бранда, да ни припознаят като политически деятели на левицата, но с времето и това ще стане. Това заяви Татяна Дончева, лидер на партия "Движение 21“, част от коалиция „Левицата!“, в ефира на bTV.

„Нека ние имаме 2%, нека да бяха други, ако не бяха социолозите, които цял ден държаха левицата на 1,6%. Това са стари прийоми, които са пробвани. Нека е ясно следното – манипулацията на данни е нещо, което не е проблем само на България. „Левицата!“ съществува за осигуряване на политическо представителство, макар стартът ѝ да го намират за скромен“, поясни тя, цитирана от novini.bg.

„От всичко, което излезе от устата на Нинова, има едно вярно нещо – че БСП ще бъде единственият представител на лявото в парламента“, коментира още тя.

„Ние не взимаме гласове от БСП, показват проучванията. Не се занимаваме с БСП, не се занимаваме с Корнелия Нинова – да ги говори, съчинява, въобразява какво иска. Който иска да седи до нея, да седи до когато иска, да си губи живота в каквото иска. Ние продължаваме напред – следващата стъпка са местните избори, ние сме готови за следващата битка“, категорична е Дончева.

Тя поясни, че на практика проектът е стартирал след конгреса на БСП: „Ние за две седмици трябваше да организираме участието в изборите, да организираме листите, да направим програмка и да формулираме съществуването си.“

„Нямаме път обратно към БСП. Подобен стил може да отива на овчар с гега срещу овце. Ние сме били в БСП 96-97 година. Имали сме срещу себе си Костов, Нинова е дошла поне 10 години след нас. Ние сме напуснали преди тя да стане какъвто и да е фактор в партията", смята тя.

Дончева определи Нинова като „приватизаторката на Костов“.

Тя подчерта, че няма да има коалиция с БСП, когато тези хора са там и допълни, че „Левицата!“ с този старт, с упоритост и търпение може да се наложи като бранд с възходящи резултати.

„Това, което съм сигурна, в духа на интригата, е че не само БСП, а ГЕРБ и ПП, и кръговете зад тях не желаеха „Левицата!“ в парламента. Тя не им трябва. Те могат да направят конфигурация от 5 или 6 субекта, но не могат да контролират „Левицата!“, поясни тя.

На въпрос за това има ли надежда за редовно правителство, тя коментира: „Мисията за стабилно правителство е възможна само когато има сериозни и конструктивни политици. Когато няма такива, дори да са с абсолютно мнозинство, те ще крушират на някой непродължителен месец. Това е проблемът на българския политически живот. В парламента – никаква експертиза, повтаря се как има да се приемат голям списък със закони от ПВУ. Знаете ли колко и какви са тези закони? Когато почетох, че вътре трябва да са сериозен набор закони за строителство и градоустройство, а не съм чувала за нито един, кой го пише, къде се намират тези закони, кога ще бъдат написани? Влязлото в момента мнозинство депутати не виждам кой би могъл да ги напише и приеме. Притеснявам се, че те могат а приемат някакви закони с правилни заглавия според Плана, но оттам нататък нямам идея какво ще стане.“

Дончева смята, че математическото събиране на 120 гласа не решава нищо.

„За някого е проблем да няма редовно правителство, за други е. Считам за възможна ГЕРБ и ПП-ДБ да бъдат натиснати да направят правителство. Външните фактори ще ги натиснат. Това ще даде на външния фактор по-голяма сигурност, че в следващите месеци ще се приемат тези външнополитически решения, които ги устройват – оръжия за Украйна и следващи действия“, допълни още Дончева.

Тя категорично заяви, че „Левицата“ е против оръжията за Украйна: „Ние сме евроатлантическа формация, но по този въпрос сме категорични. Рисковете от разгаряне на военните действия да интуитивно ясни и достатъчно близо до границата ни. Вижте търговията със зърно. Двете страни трябва да бъдат натиснати за мирни преговори. Разделянето на териториите и уреждането на този териториален пъзел е сложен и трябва да се стигне до решение, което е взаимноприемливо. Ако не е – мирът ще бъде кратък".

 

 

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/770070-tatana-doncheva-nie-sme-napusnali-bsp-predi-ninova-da-stane-kakavto-i-da-e-faktor-v-partiata-prodaljavame-napred

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares