„Идеята на сайта за цените е да се даде възможност на веригите да предоставят своите най-ниски цени, които не са на промоция. Идеята е да има прозрачност. За момента виждаме едно задържане на цените. Ние гоним резултат намаление на цените. Има средно над 10 000 влизания на ден.

Може да се направи съпоставка как се движат суровините и е за удобство на потребителите. Втората основна функция на сайта е и регулаторна. Той помага и на контролните органи, които така знаят къде да фокусират проверките си. Има и рубрика за контрола“. Това заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов в предаването „Лице в лице“ по bTV.

„В момента максималният акт, който може да налага КЗК е 50 000. В момента глобите са ниски, затова се върви към завишаването им. Той даде пример с други държави, където има санкция в размер на 4% от оборота“, съобщи министърът на икономиката, цитиран от novini.bg. „Идея за таван на цените никога не е имало. Искаме да има таван на надценката до 10% от продуктова група. Така че гражданите ще знаят, че по един продукт ще има, който да е по-евтин. Това не е пазарна мярка. Става дума за минимална намеса“, обясни той.

„Подкрепям да има по-широк дебат по отношение на данъка-свръхпечалба. Икономиката върви добре, ръстът е по-голям от очакваното, но миналата година по решение на депутатите, социалните разходи се увеличиха страшно много и бюджетът е под натиск“, поясни икономическият министър.

„Вече четири месеца инфлацията спада. Да, потребителите не го усещат много. Очаквам скоро с много по-сериозни темпове инфлацията да започне да пада“, обяви министър Стоянов.

„Предприятията за производство на оръжия работят на пълни обороти. Ще има ръст на износа на оръжие. 38% е ръстът на износа на оръжие за миналата година. Т.е. се изместват конкуренти. Смятам, че трябва да се подпомагат. Директен износ за Украйна комисията, на която съм председател, не разрешава“, подчерта той.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/770072-ministar-stoanov-idea-za-tavan-na-cenite-nikoga-ne-e-imalo-iskame-tavan-na-nadcenkata-do-10-ot-produktova-grupa

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares